Agrobiotechnologia


Idź do treści

Menu główne:



  • Strona główna
  • O Biotechnologii i Agrobiotechnologii
  • Informacja o Naborze
  • Program Studiów
  • Kursy w Ramach Specjalizacji
  • Program Wyrównawczy z Matematyki
  • Zasady Przyznawania Stypendiów
  • Praktyki
  • Aktualności



IDEALNY KANDYDAT


Biotechnologia jest nową interdyscyplinarną i bardzo dynamicznie rozwijającą się dziedziną nauki. Agrobiotechnologia jest tą częścią biotechnologii, która zajmuje się badaniami i wykorzystaniem uzyskanych rezultatów tych badań w hodowli zwierząt i roślin. Kandydaci na tą specjalność winni interesować się biologią, genetyką oraz podstawami bioinżynierii. Kandydaci powinni posiadać ugruntowaną wiedzę z zakresu szkoły średniej z biologii, matematyki, chemii i fizyki oraz podstawową znajomość języka angielskiego a ponadto cechować się zdolnościami manualnymi.
Absolwenci tej specjalności uzyskają teoretyczną i praktyczną wiedzę z zakresu biologii molekularnej, fizjologii i genetyki niezbędną do rozwiązywania problemów związanych z unowocześnieniem produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz wykorzystania metabolitów i procesów biochemicznych w przemyśle i analityce.


DLACZEGO WARTO STUDIOWAĆ AGROBIOTECHNOLOGIĘ NA UMK?

Agrobiotechnologia jest nową specjalnością utworzoną w ramach kierunku biotechnologia Wydziału Biologii i Nauk o Ziemi w Toruniu, który w ostatnich latach, intensywnie rozwija się i modernizuje. Wykładowcami są nie tylko wybitni specjaliści z Wydziału Biologii i Nauk o Ziemi, ale także naukowcy z innych uczelni. Istotnym jest również to, że studenci biotechnologii na UMK korzystają z nowych, nowoczesnych i bogato wyposażonych laboratoriów naukowych i dydaktycznych. Ponadto:

* studenci biotechnologii poznają wiedzę biologiczną i chemiczną kluczową dla pełnego rozumienia procesów biochemicznych i fizjologicznych zachodzących na wszystkich poziomach organizacji materii ożywionej: od komórki do organizmu;
* dla studentów agrobiotechnologii przygotowano dodatkowo kurs uzupełniający z matematyki;
* dla tej specjalności zaplanowano również dodatkowe kursy dotyczące nowoczesnych technik i metod analizy materiału biologicznego, hodowli komórek zwierzęcych i roślinnych oraz ekspresji białek rekombinowanych w różnych systemach ekspresyjnych;
* w trakcie studiów uzyskują przygotowanie teoretyczne i praktyczne umożliwiające stosowanie najnowszych technik biologii molekularnej i inżynierii genetycznej (m.in. izolacji, klonowania i sekwencjonowania DNA, klonowania i transformacji roślin);
* wprowadzenie punktów kredytowych (ECTS) umożliwia studentom biotechnologii poszerzanie wiedzy poprzez studia na innych wydziałach oraz na uniwersytetach europejskich;
* wyjazdy na stypendia zagraniczne (w ramach programu SOCRATES);
* możliwość studiowania w innych ośrodkach w Polsce (w ramach programu MOST);
* studia umożliwiają opanowanie języka angielskiego i podstawowych technik komputerowych;
* do dyspozycji studentów są zbiory bibliotek: uniwersyteckiej i wydziałowej, pracownia komputerowa oraz dostęp do internetu;
* kierunek posiada akredytację Państwowej Komisji Akredytacyjnej.

CO PO STUDIACH?

Absolwenci agrobiotechnologii dysponując nowoczesną i specjalistyczna wiedzą mogą znaleźć zatrudnienie:

* w zakładach przetwórstwa spożywczego i w przemyśle farmaceutycznym, w instytutach i placówkach weterynaryjnych, hodowli zwierząt oraz hodowli i ochrony roślin;
* w laboratoriach kontroli żywności jako specjaliści w ośrodkach badawczych, a także wdrażających technologie wykorzystujące najnowszą wiedzę z zakresu biochemii i biologii molekularnej;
* jako eksperci w pracowniach i laboratoriach w przemyśle spożywczym, firmach produkujących kosmetyki oraz artykuły chemii gospodarczej;
* jako specjaliści w ośrodkach opracowujących i popularyzujących nowoczesne techniki i technologie;
* m.in. w rolnictwie,jako specjaliści w krajach Unii Europejskiej i USA, gdzie istnieje także możliwość dalszego kształcenia;
* w nauce (uczelnie, instytuty badawcze);
* w prywatnych laboratoriach badawczych.


















Powrót do treści | Wróć do menu głównego