Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 9 gości 

Zaloguj się



Historia od kuchni...: Aktualności

Zapraszamy  na spotkanie z prof. Fabio Parasecolim z New School of New York, redaktorem najnowszej, sześciotomowej historii jedzenia, poświęcone dyskusji nad tym czym jest kuchnia polska. Kraków, Lipowa 6f

What is Polish cuisine? Look from outside

piątek, 26 X, godz. 19.00, Lipowa 6f/Krako Slow wine w Krakowie.

https://www.facebook.com/events/896758063817661/?active_tab=about

http://krakoslowwines.pl

Będziemy opowiadać i dyskutować o jedzeniu, jego historii, regionalności, kulturach żywieniowych i trendach kulinarnych. Spotkanie poprowadzi prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu.

FABIO PARASECOLI, profesor food studies w New School of New York, działacz żywieniowy, specjalista w zakresie kultur żywienia, produktów regionalnych, wieloletni korespondent pisma „Gambero Rosso”. Doradca wielu rządów i instytucji w dziedzinie kreowania żywności regionalnej; redaktor najnowszej sześciotomowej historii jedzenia Cultural History of Food, autor książek o historii kuchni włoskiej, jedzeniu i filmie, jedzeniu i designie, oznaczeniach geograficznych jedzenia itd. Felietonista portalu Huffington Post, na którym publikował już materiały o żywności polskiej.


-------------------------

Już niedługo Toruński Festiwal Smaków 2017: "Swojskie i obce"!

W programie m.in. obiad przygotowany przez JM Rektora UMK oraz Prezydenta Miasta Torunia, zapraszamy!

Jak co roku, podczas Targów Wypoczynek, odbywa się Toruński Festiwal Smaków. Zapraszamy na targi, wykłady, pokazy kulinarne i degustacje. Poniżej szczegółowy program Festiwalu, a w nim m.in. informacje o Turnieju Kulinarnym, obiedzie prezydenckim, wykładach, prezentacjach i degustacjach.

Organizatorzy::
Targi Toruńskie
Urząd Miasta Torunia
Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK
Patronat: Slow Food Kujawsko-Pomorskie

Program Toruńskiego Festiwalu Smaków „Swojskie i obce”
Toruń, 1-2 kwietnia 2017 r.
Centrum Targowe „Park”, ul. Szosa Bydgoska 3

Sobota, 1 kwietnia 2017
10.30 Oficjalne otwarcie Targów
11.00 Rozpoczęcie konkursu na stoiska festiwalowe oraz produkt i pamiątkę turystyczno-kulinarną
Sala K1
11.00 -12.00 Gdzie rośnie pieprz? Warsztaty edukacyjne dla dzieci, Agnieszka Wieczorek, Instytut Historii i Archiwistyki, UMK w Toruniu, Renata Adamczyk-Nowak, nauczycielka historii
1 piętro, Sala audytoryjna
12.00 Königsberskie klopsy, toruńskie pierniki i ślimaki: co jest nasze w naszej kuchni? Jarosław Dumanowski, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, Instytut Historii i Archiwistyki, UMK w Toruniu
12.15 Obiad prezydencko-rektorski, pokaz z degustacją
14.00 Konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, pokaz z degustacją

16:30 Uroczyste wręczenie nagród dla uczestników konkursów o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, Grand Prix Targów Turystycznych Wypoczynek 2017 oraz Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków 

Niedziela, 2 kwietnia 2017
1 piętro, Sala audytoryjna
12:00 Slow Food – z czym to się je? Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Tomasz Welter, Slow Food Kujawsko-Pomorskie, prelekcja z degustacją
12:30 Płaskurka, samopsza i orkisz, opowieść o dawnych gatunkach zbóż, Mieczysław Babalski, Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych EKOŁAN, właściciel marki Bio Babalscy
13.00 Jadalne chwasty? Warzywa nieuprawne w polskiej kuchni, Anna Rumińska, Chwastożercy, Slow Food Dolny Śląsk
13.30 Kawa – egzotyczny trunek w lokalnym wydaniu, Roman Skonieczny, Palarnia Kawy Herbacafe w Złotorii, wystąpienie i degustacja
14.00 Ocet z kwiatu czarnego bzu i tatarskie ziele w cukrze. Renesans domowych produktów rękodzielniczych, Józef Siadak, Specjały spod Strzechy, wystąpienie i degustacja
Sala K1
12:00 Piernikowe Laboratorium – Rodzinna Akademia Smaku. Prelekcja z warsztatami, Anna Kornelia-Jędrzejewska, Krzysztof Lewandowski, Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa, Muzeum Okręgowe w Toruniu

Organizatorzy:
Targi Toruńskie
Urząd Miasta Torunia
Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK
Instytut Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu
Patronat: Slow Food Kujawsko-Pomorskie
Informacji udzielają Aleksandra Kleśta-Nawrocka, tel. 697-830-678, Marta Sikorska, tel. 691-180-675

Informacji na temat Targów Turystycznych "Wypoczynek 2017" i Toruńskiego Festiwalu Smaków udzielają:
Barbara Dzioba tel. 606-228-261
Marta Lenkiewicz tel. 692-371-615

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Najlepsza gęsina na św. Mikołaja!

Wydział Nauk Historycznych UMK w Toruniu

Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK

Województwo Kujawsko-Pomorskie

zapraszają

na panel popularnonaukowy

„Najlepsza gęsina na św. Mikołaja!”

dnia 6 XII o godz. 19.30

Collegium Humanisticum, ul. W. Bojarskiego 1, sala AB.1.22 (I piętro)

w programie:

Prof. dr hab. Daniel Makowiecki, Historia gęsiny szczątkami kostnymi napisana

Dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK, Święty Marcin, gęś i zapomniane książki kucharskie

Tomasz Welter, szef kuchni, trener wojskowej reprezentacji Polski kucharzy, „Upiecz gęś dobrze”. Historia gęsiny w oczach (i rękach) szefa kuchni



-------------------------------------------------------------------

Konkurs na temat dawnej kuchni średniowiecznej i krzyżackiej

Nagrodami będą vouchery do restauracji w Toruniu, Świeciu i Rulewie, które wygrały konkurs o Chochlę Prezydenta miasta Torunia. Nagrody trzeba będzie odebrać osobiście, z dokumentem tożsamości, w Urzędzie Miasta Torunia.
Informacje, które pomogą w odpowiedziach można znaleźć na naszej stroniewww.facebook.com/kuchniastaropolska
oraz w sieci pod hasłem Toruński Festiwal Smaków: kuchnia krzyżacka, w relacjach i wrażeniach z naszego festiwalu.
W konkursie nie mogą brać udziału osoby zaangażowane w organizację festiwalu oraz uczestnicy samych konkursów festiwalowych.
Odpowiedzi na pytania należy nadsyłać na adres: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.  
KONIECZNIE z dopiskiem KONKURS w temacie maila – tylko takie odpowiedzi będą uwzględniane.
Rozstrzygnięcie nastąpi w środę 11 maja o godz. 18.00.
Pytania konkursowe na mojej stronie "Kuchnia staropolska" na FB:
www.facebook.com/kuchniastaropolska

Zaproszenie na Toruński Festiwal Smaków 'Kuchnia krzyżacka'

Zapraszamy na kolejną edycję Toruńskiego Festiwalu Smaków, odbywającego się w dniach 9-10 kwietnia 2016 r. w ramach targów Wypoczynek 2016 w Centrum Targowym Park przy Szosie Bydgoskiej 3. Znaczący wkład w to wydarzenie ma prof. Jarosław Dumanowski z naszego Instytutu i grupa "Kuchenne rekonstrukcje" z Wydziału Nauk Historycznych UMK. Temat tegorocznego Festiwalu to Kuchnia krzyżacka.

W programie degustacje, pokazy kulinarne, konkursy i opowieści o dawnej kuchni. Kucharze i miłośnicy kuchni przygotują dania wzorowane na średniowiecznych przepisach, opowieści o ich historii i próby przywrócenia utraconego smaku przeszłości.

Zapraszamy m.in. na obiad prezydencko-rektorski i spróbowanie potraw przygotowanych przez Pana rektora UMK i Prezydenta Miasta Torunia, o swojej pracy na zamku w Malborku opowie słynny kucharz Bogdan Gałązka, a my spróbujemy jego przysmaków nawiązujących do wzorców krzyżackich. O swoich doświadczeniach z odtwarzaniem dawnej kuchni jako elementu pracy muzeum opowie Maciej Nowicki z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.


Program Toruńskiego Festiwalu Smaków "Kuchnia krzyżacka"
organizowanego w ramach Targów Wypoczynek 2016,
Toruń, 9-10 kwietnia 2016 r.
Centrum Targowe "Park", ul. Szosa Bydgoska 3, 87-100 Toruń 
https://www.facebook.com/events/205889789776551/

Sobota, 9 kwietnia 2016 r.

10.30 Oficjalne otwarcie Targów
11.00 Rozpoczęcie konkursu na stoiska festiwalowe oraz produkt i pamiątkę turystyczno-kulinarną

I piętro, sala audytoryjna

11.30 prof. Jarosław Dumanowski (Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, Instytut Historii i Archiwistyki UMK) Kuchnia krzyżacka i średniowieczna. Inauguracja części historyczno-kulinarnej Toruńskiego Festiwalu Smaków
12.15 Obiad prezydencko-rektorski
14.00 Konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia

Wykładom i degustacjom towarzyszą przedstawienia i pokazy grupy "Kuchenne rekonstrukcje" z Wydziału Nauk Historycznych UMK.

Niedziela 10 kwietnia 2016r.

I piętro, sala audytoryjna

10.30 Maciej Nowicki (szef kuchni i rekonstruktor kulinarny, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie) Królewskie śniadanie. Dietetyka humoralna
11.30 Bogdan Gałązka (restauracja Gothic Cafe, Malbork) Drugie śniadanie z Wielkim Mistrzem
12.45 Karol Okrasa Krzyżacy łamią Okrasę
15.00 Uroczyste wręczenie nagród dla uczestników konkursów o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, Grand Prix Targów Turystycznych Wypoczynek 2016 oraz Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków
15.30 Tomasz Welter (restauracja Hanza Pałac, Rulewo, trener Kulinarnej Reprezentacji Wojska Polskiego) Epoka migdałów. Rekonstrukcja kulinarna z czasów średniowiecza

Wykładom i degustacjom towarzyszą przedstawienia i pokazy grupy "Kuchenne rekonstrukcje" z Wydziału Nauk Historycznych UMK.


Organizatorzy:

  • Targi Toruńskie
  • Urząd Miasta Torunia
  • Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK
  • Instytut Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu

--------------------------------------------------------------------------------------------


Chętni do pracy w historycznym przedstawieniu/rekonstrukcji jedzenia poszukiwani!

Poszukujemy osób chętnych do wzięcia udziału i przygotowywania dramy historycznej/przedstawienia dotyczącego dawnego jedzenia. Przedstawienie będzie oparte na zasadach rekonstrukcji historycznej, w historycznych strojach i będzie pokazaniem średniowiecznej uczty z XV w. Chcemy pokazać taki obraz podczas Toruńskiego Festiwalu Smaków (9-10 IV),  Festiwalu Nauki i Sztuki UMK (22-26 IV) oraz przy innych okazjach związanych m.in. z obchodami 550 rocznicy pokoju toruńskiego.

Pierwsza okazja prawdziwej próby może się pojawić już przy nagraniu filmu o kuchni krzyżackiej w marcu.

Zainteresowanych, w szczególności osoby zainteresowane rekonstrukcją historyczną, teatrem, historią ubiorów, dziejami jedzenia i kuchni, chcących nabyć ciekawe doświadczenie i przeżyć wspaniałą przygodę zapraszam na spotkanie 8 II w poniedziałek o godz. 12.00 do Collegium Humanisticum UMK, ul. W. Bojarskiego1, sala AB2.09 (II piętro).

Zapraszamy!




Zapraszamy na opowieść o tym co to jest piernik i co można z piernika zrobić. Przypomnimy dawną wiedze, zapomniane umiejętności i niezwykły smak dawnych piernikowych wyrobów. Opowiemy, a nawet pokażemy, co można było kiedyś zrobić z piernika...
Jak się okazuje, historia magistra vita jest! Przynajmniej jeśli chodzi o jedzenie....




27 IV w poniedziałek o godzinie 18.00 zapraszamy na promocję książki Doroty Dias-Lewandowskiej


Historia kulturowa wina francuskiego w Polsce od połowy XVII do początku XIX wieku


Spotkanie poprowadzi Andrzej Daszkiewicz (Magazyn Wino), a o książce z jej autorką rozmawiać będzie Gabriel Kurczewski (bliskotokaju.pl)


Mielżyński Wines Spirits Specialities, ul. Czerska 12, Warszawa


https://www.facebook.com/events/1385417405117134/




22 IV w środę o godzinie 16.00 zapraszamy na wykład Jarosława Dumanowskiego pt

„Piernik nazywany toruński”. Smak historii i symbol miasta

organizowany w ramach XXIII Ogólnopolskiego Zjazdu Historyków Studentów


Collegium Humanisticum UMK w Toruniu, ul. W. Bojarskiego 1, aula (sala AB 1.22). Wstęp wolny!

https://www.facebook.com/events/936836663017646/





W czwartek i piątek zapraszamy na konferencję w Krakowie: "Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia", 9-10 IV 2015 r., Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie ul. Podchorążych 2.

Czwartek 9 kwietnia 2015 r.
Inauguracja konferencji (Audytorium im. Prof. Wincentego Danka):

  • 9.00-9.20 Wykłady inauguracyjne (Audytorium im. Prof. Wincentego Danka)
  • 9.20-9.50 dr hab., prof. UMK Jarosław Dumanowski (UMK) - O czym opowiada dziś historia jedzenia? Wstęp nie tylko dla początkujących.
  • 9.50-10.20 dr hab., prof. UP Andrzej K. Kuropatnicki (UP w Krakowie) - Pożywienie i jedzenie w ujęciu historycznym. Przegląd badań.


Cała  sesja składa się z szeregu paneli i wystąpień, program na: http://www.facebook.com/kuchniastaropolska



Najlepsza gęsina na św. Mikołaja!

Wydział Nauk Historycznych UMK w Toruniu

Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK

Województwo Kujawsko-Pomorskie

zapraszają

na panel popularnonaukowy

„Najlepsza gęsina na św. Mikołaja!”

dnia 6 XII o godz. 19.30

Collegium Humanisticum, ul. W. Bojarskiego 1, sala AB.1.22 (I piętro)

w programie:

Prof. dr hab. Daniel Makowiecki, Historia gęsiny szczątkami kostnymi napisana

Dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK, Święty Marcin, gęś i zapomniane książki kucharskie

Tomasz Welter, szef kuchni, trener wojskowej reprezentacji Polski kucharzy, „Upiecz gęś dobrze”. Historia gęsiny w oczach (i rękach) szefa kuchni

Degustacja potraw i produktów z gęsiny.



dr hab. Jarosław Dumanowski, profesor UMK

Instytut Historii i Archiwistyki UMK

Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK

ul. W. Bojarskiego 1

87-100 Toruń

tel. 601 095 703, 56 611 37 42

www.facebook.com/kuchniastaropolska

www.dumanowski.natemat.pl

 

 

Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: joomla templates vps hosting Valid XHTML and CSS. Projekt serwisu: Przemysław Krysiński. Administracja: IHiA UMK.