Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 34 gości 

Zaloguj się



Historia od kuchni...: O nas

W Instytucie Historii i Archiwistyki UMK prowadzone są badania nad historią i kulturą wyżywienia. Badacze z naszego Instytutu we współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie od 2009 r. wydają serię źródłową „Monumenta Poloniae Culinaria” (pod red. Jarosława Dumanowskiego). Do tej pory w tym wydawnictwie ukazały się cztery tomy źródeł i jedno tłumaczenie angielskie, przedstawiamy w nich najstarsze polskie teksty kulinarne (książki kucharskie, dawne menu, traktaty dietetyczne itp.). Realizujemy także grant Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki pt. Staropolskie przepisy kulinarne. Opracowanie i edycja rozproszonego materiału źródłowego.

Poszukiwania dawnych, zapomnianych tekstów kulinarnych oraz badania nad historią jedzenia i naszym dziedzictwem żywieniowym mają, oprócz ściśle naukowego i akademickiego charakteru, także wymiar popularyzatorski, a opracowywana przez nas dokumentacja żywieniowa i kulinarna ma swoje zastosowanie dla rejestracji i promocji tradycyjnych produktów żywnościowych, a także w turystyce, ekologii, sztuce kulinarnej, pracy muzeów, szkół gastronomicznych itp.

 


 

Takie podejście do badań nad historią jedzenia i ich zastosowania przejęliśmy w dużej mierze od naszych partnerów i współpracowników z Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Wyżywienia (IEHCA) oraz Katedry Promocji i Waloryzacji Dziedzictwa Kulinarnego we Francji, którzy opracowali m.in. wpis francuskiego dziedzictwa kulinarnego na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO.

W Polsce współpracujemy głównie z badaczami z zakresu etnobotaniki, archeozologii, etnologii i językoznawstwa. Wyniki naszych badań cieszą się zainteresowaniem wśród znanych szefów kuchni, producentów tradycyjnego jedzenia, lokalnych stowarzyszeń, organizatorów turystyki, promotorów polskiej żywności i mediów. Taka współpraca pozwala nam rozwijać naszą wiedzę w dziedzinie ściśle żywieniowej i następnie kierować ją do ściśle zainteresowanych nią środowisk.

Od kilku lat, razem z Targami Toruńskimi i Urzędem Miasta Torunia organizujemy Toruński Festiwal Smaków, współpracujemy także z Festiwalem Smaku w Grucznie, Zespołem Parków Krajobrazowych Nadwiślańskiego i Chełmińskiego, organizacją Slow Food, jesteśmy uczestnikami prowadzonej przez nasze województwo akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św.  Marcina”, organizujemy szereg imprez, wykładów, pokazów kulinarnych i konkursów. Naszym najważniejszym partnerem, tak w dziedzinie naukowej, jak i przypominaniu i popularyzacji dawnej kuchni, jest Muzeum Pałac Króla Jana III w Wilanowie, wydawca naszych książek i organizator pokazów kulinarnych, rekonstrukcji i szkoleń. Muzeum stworzyło specjalne atelier i laboratorium kulinarne tzw. Villa Intrata, w którym smak przeszłości odtwarza utalentowany mistrz kuchni, dawny student historii z UMK, Maciej Nowicki.

W Instytucie Historii i Archiwistyki pod kierunkiem prof. Jarosława Dumanowskiego zostały obronione trzy prace doktorskie z dziedziny historii i kultury wyżywienia, poświęcone kuchni staropolskiej i współczesnemu o niej wyobrażeniu (dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka), historii wina francuskiego w Polsce (dr Dorota Dias-Lewandowska) oraz początkom czeskiej i polskiej literatury kulinarnej (dr Magdalena Spychaj). W przygotowaniu są dwie kolejne rozprawy, dotyczące polskich i niemieckich książek kucharskich z XVII wieku (mgr Marta Sikorska) oraz postaci Edwarda Pomian-Pożerskiego, francuskiego popularyzatora kuchni i gastronomii, jednego z prekursorów współczesnego dziennikarstwa kulinarnego (mgr Magdalena Kasprzyk-Chevriaux).

Elementy dziejów wyżywienia i historii kulinarnej stopniowo wprowadzamy coraz szerzej do programu studiów (wykłady, seminaria i ćwiczenia). Mamy nadzieję, że wkrótce jeszcze bardziej rozbudujemy naszą ofertę. Zainteresowanych zapraszamy na nasze wykłady, konkursy, imprezy i do studiowania historii!

Jarosław Dumanowski

 


 

Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: joomla templates vps hosting Valid XHTML and CSS. Projekt serwisu: Przemysław Krysiński. Administracja: IHiA UMK.